• Exkurzia do Nitry
          • Exkurzia do Nitry

          • Dňa 26.10.2016 sme sa my, žiaci 6.A,7.A,8.A a 9.A zúčastnili exkurzie do Nitry.

            Najprv sme navštívili Nitriansky hrad, kde sme si pozreli nádvorie hradu, vyšli sme sa na vežu katedrály, videli sme Vazulovu vežu, ku ktorej sa viaže povesť o väznení  a zmrzačení uhorského kniežaťa Vazula, predpokladaného nástupcu na trón po sv. Štefanovi, vežu, diecézne múzeum. Najviac sa nám páčilo v Bazilike sv. Emeráma, ktorá bola nádherne vyzdobená červeným mramorom, obrazmi a freskami a sú v nej uložené pozostatky sv. Svorada a Benedikta. Po návšteve hradu sme sa autobusom presunuli na Zobor, kde sme si prezreli pozostatky kamaldulského kláštora a pozostatky kostola sv. Jozefa, zoznámili sa s históriou tohto miesta, nabrali si vodu zo Svoradovej studne a niektorí z nás, ktorí sme to kvôli „invázii lienok“ nevzdali, navštívili Svoradovu jaskyňu. Z tohto miesta bol úchvatný pohľad na celú Nitru a aj na blízke okolie. Exkurziu sme zakončili návštevou Obchodného centra Mlyny v Nitre, kde sme sa občerstvili a po náročnej túre na vrchu Zobor sme si oddýchli a plní zážitkov sme sa vrátili späť do Bratislavy. 

            Exkurzia sa nám veľmi páčila, dúfame, že niečo podobné si ešte zopakujeme.

        • Oslava sviatku sv. Uršule
          • Oslava sviatku sv. Uršule

          • Dňa 21.10.2016 sme oslavovali sviatok svätej Uršule, patrónky našej školy. Ráno sme mali slávnostnú svätú omšu v Jezuitskom kostole. Počas svätej omše si naši spolužiaci štvrtáci pripravili scénku o živote svätej Uršule. 

            Po skončení svätej omše sme sa spoločne presunuli naspäť do školy, kde prebiehal ďalší program. My, starší žiaci, sme si pripravili program pre mladších spolužiakov, ktorý niesol názov „Trieda učí triedu.“ S pomocou našich triednych učiteľov sme si pripravili program, ktorým sme sa snažili mladším spolužiakom spestriť vyučovanie a zároveň im ešte viac priblížiť život sv. Uršule. 

            Na triednickej hodine, ktorá bola v tento deň v rozvrhu posledná, sme si naše „vyučovanie“ pre mladších spolužiakov zhodnotili a zároveň sme zistili, že byť učiteľom nie je také jednoduché, ako sme si doteraz mysleli. Z tohto dňa sme si odniesli krásne zážitky a dúfame, že aj v budúci školský rok bude oslava tohto nášho sviatku aspoň taký pekná, ako bola tento rok. 

            Všetko najlepšie, svätá Uršuľa!

            FOTOALBUM

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka školy oznamuje, že podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších prepisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z. z.

            p o s k y t u j e

            z dôvodu Duchovnej obnovy zamestnancov školy všetkým deťom a žiakom Základnej školy s materskou školou sv. Uršule, Nedbalova 4, Bratislava riaditeľské voľno dňa 18. novembra 2016.

             

            V Bratislave, 9.11.2016

                                                                                                  Ing. Ivana Pospíšilová

                                                                                                          riaditeľka

        • Konzultačný triedny aktív
          • Konzultačný triedny aktív

          • Milí rodičia,

            pozývame Vás na konzultačné triedne aktívy,

            ktoré sa uskutočnia

            v stredu 9.novembra 2016

            pre 1. aj 2. stupeň od 17:00 h. do 19:00 h.

            V snahe  šetriť a efektívne narábať s Vaším časom Vás prosíme, aby ste sa pri príchode na konzultáciu zapísali do časového harmonogramu, ktorý bude mať každý vyučujúci na dverách učebne.

            V prípade, že triedny učiteľ zvolá spoločný triedny aktív pre svoju triedu na skoršiu hodinu, prosíme, aby ste sa ho podľa možnosti zúčastnili.

            Tešíme sa na Vás! 

        • Sv.omša na prvý piatok
          • Sv.omša na prvý piatok

          • Prvopiatková sv. omša bude v piatok 4. 11. 2016 o 7:10 v školskej kaplnke Sv. Kríža. Liturgiu sv. omše má na starosti trieda 8.A, pozvaní sú všetci žiaci školy i rodičia.

            Tešíme sa, že prijmete i toto Pánovo pozvanie stretnúť sa s ním v spoločenstve našej školy.

        • Výchovný koncert - Dychové hudobné nástroje
          • Výchovný koncert - Dychové hudobné nástroje

          • Dňa 6. októbra sa pre štvrtákov konal výchovný koncert. Pre žiakov si pripravili program umelci, ktorí hrajú na dychových hudobných nástrojoch a tie prišli predstaviť. Postupne sa žiakom predviedli priečna flauta, klarinet, hoboj, fagot a na záver lesný roch. Jednotlivé nástroje si žiaci vypočuli jednotlivo, ale aj ako duo, trio, kvarteto a v závere aj ako kvinteto. Prostredníctvom hier a súťaží si osvojili cudzie slová a tiež zvuk jednotlivých nástrojov. V závere si tí odvážnejší mohli skúsiť ako sa hrá na lesnom rohu. Nie každý zvládol fúknuť dostatočne, aby lesný roh vydal zvuk.

            Žiakom sa koncert veľmi páčil a naučili sa prostredníctvom neho veľa nových vecí. 

        • Filmová projekcia "Človek v ohrození"
          • Filmová projekcia "Človek v ohrození"

          • Dňa 18.10.2016 sme sa, žiaci 8. a 9. ročníka, zúčastnili na filmovej projekcii v Quo Vadis s názvom „Narodil som sa na Luníku IX.“. Pani, ktorá nás pekne privítala nám pustila krátku ukážku o rómoch čo bývali na Luníku IX. Žije tam množstvo rôznych rómov, niektorí slušní, ale pritom tam žijú aj takí, ktorí to na Luníku IX. ešte viac ničia. Byty sú tam v zlom stave. Jedna obyvateľka Luníka IX. robila interwiev  s ostatnými obyvateľmi. Vo filme sme mohli vidieť zábery z ich domácností, či prostredia, v ktorom žijú. Hovorili o problémoch ľudí, ktorí tam žijú. Ako napríklad, že niektorí z nich neplatia za ubytovanie, prístup k vode majú iba 2 hodiny denne a podobne. Dokonca aj tí, ktorí za to platia. Žije tam viacej ako 3000 detí, ktoré sú vychovávané v tom, aby sa starali o súrodencov. Väčšina obyvateľov študuje a v dospelosti chcú odtiaľ odísť. Keby ste videli ako sa tie deti vedia zahrať aj bez mobilov, elektroniky … Im proste stačila aj 1 pneumatika. Viacerí sa do budúcna snažia z Luníku IX. odísť, aby ich deti nevyrástli v takom zlom prostredí. Po skončení ukážky si pani pozvala hosťa, Simonu, ktorá je tiež rómka, no ona nevyrastala na „deviatke“. Mala lepšie podmienky ako ostatní na Luníku IX. Na niektoré témy sa jej hovorilo ťažko. Nakoniec sa s nami obe pekne rozlúčili. Mne osobne sa prednáška páčila.

            Bolo to zaujímavé dozvedieť sa o nich viac a vedieť sa možno trochu viac vžiť do ich kože.

            Páčilo sa mi, že aj vďaka tým podmienkam v akých žili, tak sa snažili dobre sa učiť, aby mohli ísť ďalej študovať a odsťahovať sa. Nepáčilo sa mi, že čo bol rozhovor s tou slečnou, tak ju niektorí ľudia odsudzovali a nechceli ju zamestnať.

            Páčilo sa mi ako sú vytrvalí a bojovali o prácu, teda až na 99%. Zistil som, že veľa ľudí im pomáha a snaží sa. Príde mi nefér, že platiči a neplatiči majú tak isto elektrinu a vodu.

            Rozprávala o tom, že je dosť veľa ľudí rasistami. Podľa mňa by ľudia nemali prepadať rasizmu. Pretože je človek ako človek. Len má inú farbu pokožky a tiež je pravda, že rómov (ani žiadnu inú rasu) nesmieme hádzať do jedného vreca.

            Žiaci z 8. A a 9. A

        • Čítame spolu
          • Čítame spolu

          • V pondelok 24. 10. 2016 sa žiaci 3. ročníka o deviatej hodine zapojili do spoločného čítania rozprávky pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc a Roka čitateľskej gramotnosti.

            V 3. A si čítal každý žiak iný príbeh. Žiaci 3. B čítali spoločne po jednom ľudovú rozprávku „Trojruža“ v podaní Pavla Dobšinského a „Dlhý, Široký a Žiarooký“ z Veľkej knihy slovenských rozprávok od Ľubomíra Feldeka. To, že vedia čítať nielen nahlas, zreteľne, s porozumením, ale aj vedia aktívne počúvať sa prejavilo aj v tom, že dokázali porozprávať o čom bola rozprávka alebo bez slov napodobniť niektoré jej časti. Na výtvarnej výchove vytvorili k rozprávkam aj vlastné ilustrácie.

            Dnešné čítanie prispelo k posilneniu pocitu spolupatričnosti, súdržnosti žiakov oboch tried ako aj k zvyšovaniu ich čitateľskej gramotnosti a upriamilo ich pozornosť na pôvodnú slovenskú tvorbu.