• Majstrovstvá v rapid šachu - obvodné kolo
          • Majstrovstvá v rapid šachu - obvodné kolo

          • Majstrovstvá v rapid šachu – obvodné kolo

             

            V stredu 19.10.2016 sa v CVČ na Štefánikovej ulici uskutočnili Majstrovstvá v rapid šachu obvodu Bratislava 1. Pri šachovniciach súťažilo 26 žiakov zo staromestských základných škôl a osemročných gymnázií. Našu školu reprezentoval žiak 4.A triedy Peter Samuel Zverka. Na turnaji síce patril medzi najmladších šachistov, ale svojou hrou si vybojoval pekné 3. miesto a postup do krajského kola.

            Peťovi držíme palce v krajskom kole a prajeme mu veľa úspechov aj v ďalších turnajoch.

             

            Výsledková listina:

            http://www.chess-results.com/tnr243699.aspx?lan=5&art=1&rd=7&wi=82

             

        • Piatacka exkurzia na Sandberg
          • Piatacka exkurzia na Sandberg

          • Dňa 12.10.2016 sme sa my, piataci, vydali na bádanie a skúmanie Sandbergu.  Cesta k nemu sa nám zdala dosť dlhá, ale po tom ako sme vystúpili z autobusu, sme na to aj zabudli, lebo nás očaril pohľad na horu z piesku . Po necelých 15 minútach sme už stáli rovno pred ňou. Bolo nám dosť chladno, ale zároveň sme boli radi, že nám nepršalo. Najprv sme si prezreli tabule, na ktorých sme sa dočítali množstvo zaujímavostí, a potom sme sa rozdelili na 2 skupiny, v ktorých sme mapovali terén a objavovali rastliny, živočíchy a skameneliny, ktoré sa tam nachádzali. Našli sme kozie bobky, chlpatú húsenicu, motýľa - modráčika, kopec skamenelín a viaceré rastliny. Páčilo sa nám skúmať prírodu a budeme sa tešiť na ďalšie objavy.

            Expedícia na Sandberg sa uskutočnila v rámci eTwinningového projektu, kde sú zúčastnené tieto krajiny: Slovensko, Slovinsko, Turecko, Taliansko, Francúzsko, Portugalsko, Poľsko. Týmto terénnym výskumom sme zhromaždili materiál, ktorý budeme spracovávať a ďalej vyhodnocovať.  Tento eTwinningový projekt s názvom Ecosystems near our schools, je jednou z následných aktivít, na ktorý naša škola získala grant.

            Mária Brejčáková, Veronika Thüringerová a Tamara Funtová

            Fotogaléria

        • Človek v ohrození
          • Človek v ohrození

          • Vo štvrtok 13. októbra 2016 sa tretiaci a štvráci našej školy zúčastnili v Dome evanjelizácie Quo Vadis, v duchovnom srdci mesta Bratislavy, filmovej prehliadky „Človek v ohrození“.

            Pozreli si dva filmy Nie som z cukru a Farida.

            V dokumentárnom filme Nie som z cukru sa žiaci na príbehu Michelle ich rovesníčky zamysleli nad nebezpečenstvom zlých stravovacích návykov vedúcich k obezite a pochopili dôležitosť zdravého stravovania.

            Vo filmovom dokumente Farida sa stretli s autentickým príbehom utečencov. Afgánske dievčatko Farida je deportované so svojimi rodičmi z Nórska a vytrhnuté zo známeho prostredia, v ktorom sa už integrovalo. Vrátili ho späť do Afganistanu, do krajiny, v ktorej nikdy nebolo, ktorej jazyk a kultúra sú mu cudzie. Príbeh Faridy im pomohol vcítiť sa do jej smutného životného osudu bez spolužiakov, spolužiačok a kamarátov.

            Po návrate, keď sa nad Bratislavou rozozvučali zvony všetkých kostolov, v deň štátneho smútku Slovenskej republiky, sa žiaci 3. B s triednou učiteľkou pomodlili za zosnulého prezidenta Michala Kováča a uctili si jeho pamiatku minútou ticha, tak ako v tej chvíli celé Slovensko.

             

        • Zasvätenie školy Pánovi Ježišovi a Panne Márii
          • Zasvätenie školy Pánovi Ježišovi a Panne Márii

          • V prvý piatok v mesiaci október, v mesiaci Ružencovej Panny Márie, sme obnovili zasvätenie našej školy Ježišovi Kristovi a Panne Márii.

            Počas sv. omše, ktorú celebroval don Ondrej Miliczki, SDB, sme sa spolu po prijímaní pomodlili modlitbu zasvätenia, aby sme tak vyprosili požehnanie a potrebné milosti na príhovor Panny Márie pre žiakov, pedagógov, zamestnancov, rodičov, spolupracovníkov a všetky naše rodiny.

            Veríme, že aj táto udalosť nám pomôže ešte viac objaviť a prijať lásku našej Nebeskej Matky a jej Syna k nám, aby Duch Svätý mohol pôsobiť v našich srdciach.

            Fotky zo sv. omše nájdete TU.

            Text modlitby zasvätenia: obnovenie_Zasvatenia_skoly_7.10.2016.docx

        • Skrátené vyučovanie dňa 7. októbra 2016
          • Skrátené vyučovanie dňa 7. októbra 2016

          • Skrátené vyučovanie dňa 7. októbra 2016

            Riaditeľka školy oznamuje, že dňa 7. októbra 2016 bude skrátené vyučovanie na Základnej škole s materskou školou sv. Uršule na odporúčanie ministra školstva z dôvodu konania "Neformálneho summitu predsedov parlamentov EÚ" a ich následného presunu do Viedne a na letisko v čase od 13:00 h. do 15:00 h. od Reduty .

            Vyučovanie bude končiť obedom v čase:

            11:15 h. pre 1. - 3. ročník

            11:45 h. pre 4. - 9. ročník

            Prosíme rodičov žiakov I. stupňa, aby v prípade záujmu svoje deti vyzdvihli z ŠKD v čase od 12:00 do 13:00 h. alebo potom až po 15:00 h. Nakoľko v čase medzitým bude centrum mesta čiastočne uzatvorené.

             

            V Bratislave, 5.10.2016

          • Ochrana života a zdravia

          • V piatok, 9. 9. absolvovali žiaci 2. stupňa teoretickú časť Ochrany života a zdravia, prípravu na praktickú časť, ktorá sa uskutočnila v pondelok 19.9. 2016 v Sade Janka Kráľa.  Tu si mohli overiť to, čo sa v teoretickej príprave v škole naučili. 

            Žiaci boli rozdelení do 6. skupín, kde z každej triedy boli dvaja žiaci. Zvolili si kapitána a išlo sa súťažiť. Čakalo ich 6 stanovíšť, kde si overili svoje vedomosti. Na každom stanovisku čakal jeden učiteľ spolu so žiakom 9. ročníka, ktorí boli pomocníkmi a veľmi zodpovedne sa zhostili svojej úlohy. Aj u žiakov sa naplno prejavila ich šikovnosť a zmysel pre tímovú prácu. Na stanovenej trase, ktorú mali zaznačenú v mape, plnili rôzne úlohy. Snažili sa zo všetkých síl, vzájomne si pomáhali a spoločne plnili úlohy či už zo zdravotníctva, dopravnej výchovy, civilnej ochrany, alebo si skúšali postreh, či šikovnosť a obratnosť. 

            Praktickej časti Ochrany života a zdravia sa zúčastnili už aj žiaci I. stupňa. Pre nich si pripravili program pani učiteľky triedne. 

            Po úspešnom zvládnutí jednotlivých disciplín sa žiaci mohli zahrať rôzne hry. Výsledky súťaže boli na druhý deň zverejnené na nástenke na chodbe. Ďakujme spoločne za to, že sme mohli stráviť čas spoločne aj pri hre a aj pri súťažiach.

            FOTOALBUM

        • Kurz Biblie
          • Kurz Biblie

          • Milí rodičia,

            srdečne Vás pozývame na kurz Biblie, ktorý bude viesť don Pavol Grach, SDB posledné stredy v mesiaci od 17:30 – 19:00h. Stretnutia nad Božím slovom budú bývať v školskej knižnici Gymnázia sv. Uršule, Nedbalova 6, Bratislava.

            Prineste si so sebou aj Sv. Písmo - katolícke vydanie, príp. poznámkový blok a pero.

             

            Stretnutia:

            1. O čom je Biblia? - 28.9.2016

            2. Dejiny spásy – Starý zákon - 26.10.2016

            3. Evanjeliá - 23.11.2016

             

                                                    Tešíme sa na Vás!

             

            kurz_biblie_2016.pdf

        • Slávnostné otvorenie nového školského roka 2016/2017
          • Slávnostné otvorenie nového školského roka 2016/2017

          • Dňa 5. 9. 2016 sa začal nový školský rok aj v našej škole. Začali sme ho hneď v úvode niekoľkými vážnymi zmenami. Prvou je, že sa naša škola spojila s Materskou školou sv. Uršule. Preto naša škola získala nový názov Základná škola s materskou školou sv. Uršule. Druhou vážnou zmenou je nové vedenie školy. V pozícii novej pani riaditeľky bude Ing. Ivana Pospíšilová a jej pravou rukou, teda novou pani zástupkyňou bude Mgr. Tatiana Ivicová.

            Do nového školského roku sme si dary Ducha Svätého vyprosili počas slávnostnej svätej omše v kostole Najsvätejšej Trojice, ktorú celebroval don Ondrej Miliczki, SDB. Tu sme zverili celý školský rok, všetkých žiakov a ich pani učiteľky a pánov učiteľov nášmu Nebeskému Otcovi.

            Po svätej omši sme sa presunuli na školský dvor, kde žiakov, učiteľov a rodičov, privítala sr. Pia, ktorá nám zároveň predstavila našu novú pani riaditeľku, Ing. Ivanu Pospíšilovú. Tá sa nám v úvode predstavila a svojím milým príhovorom privítala a povzbudila nielen najmenších – škôlkarov a ich pani učiteľky, ale aj našich malých prváčikov. Povzbudenie a výzvu do aktívnej práce a do chuti učiť sa odovzdala všetkým žiakom z I. aj II. stupňa. Po vypočutí hymny Slovenskej republiky nám deti z materskej škôlky zaspievali aj našu hymnu sv. Uršule.

            Všetkým žiakom, pedagógom, zamestnancom školy a rodičom prajeme veľa krásnych chvíľ v škole, veľa radosti a pokoja.

            Fotoalbum