• Slávnosť prijatia prvákov do uršulínskej rodiny
          • Slávnosť prijatia prvákov do uršulínskej rodiny

          • Dňa 25.10.2022 sa boli naši prváci slávnostne prijatí do uršulínskej rodiny.

            Predtým však museli preukázať v týchto úlohách, že sú toho hodní:

            • zaspievať uršulínsku hymnu
            • zarecitovali báseň
            • zaspievať pieseň aj s tančekom
            • poskladať puzzle so znakom Serviam a obrázkom sv. Uršule
            • upratať svoje oblečenie

            Všetky úlohy splnili veľmi dobre a dokázali, že sú šikovní prváci a zaslúžia si byť prijatí do uršulínskej rodiny.

            Pani riaditeľka slávnostne odovzdala každému prvákovi kravatu a každej prváčke štólu so znakom Serviam. Okrem toho dostal každý žiak aj diplom a obrázkový príbeh sv. Uršule.

            Vítame prvákov našej rodine a prajeme im, aby sa im v škole darilo a naučili sa nielen písať, čítať a počítať, ale našli si tu aj dobrých kamarátov a bolo im spolu veselo.

            FOTO TU

        • Beseda - Október mesiac úcty k starším
          • Beseda - Október mesiac úcty k starším

          • Dňa 25.10.2022 k nám do školy zavítal pán Šutta, ktorý pracuje ako osobný asistent starých ľudí. Prišiel nám povedať o tom, ako sa máme správať k starým ľuďom, prečo si ich máme vážiť a ctiť. Prostredníctvom scénok žiakom priblížil jeho náročnú prácu. Na konci besedy nám prečítal príbeh od Kláry Jarunkovej. Besedy sa zúčastnili triedy 3. A a 2.B. FOTO

        • Oslava sviatku sv. Uršule
          • Oslava sviatku sv. Uršule

          • V piatok, 21.10.2022, sme v našej škole oslavovali sviatok sv. Uršule.

            Začali sme sv. omšou. Žiaci 1.stupňa v uršulínskom kostole a žiaci 2.stupňa v jezuitskom kostole.

            Po sv. omši sme sa vybrali hľadať poklad.

            Viaceré z tried 1.stupňa sme sa stretli v telocvični, aby sme si spoločne porozprávali príbeh sv. Uršule. Potom sme sa rozdelili do skupín, v ktorých sme plnili úlohy v budove školy. Niektoré preverili naše vedomosti o sv. Uršuli, ďalšie telesnú zdatnosť alebo matematické zručnosti. Poklad sa podarilo nájsť všetkým skupinkám. Rovnako aj žiakom 4.B, ktorí plnili úlohy v teréne, teda v meste.

            Prváčikovia sa v tento deň venovali tvorivým dielňam.

            Žiaci druhého stupňa mali po slávnostnej sv. omši mestskú hru. V každej triede sme sa rozdelili na trojčlenné skupinky. Úlohou bolo nájsť v meste odpovede na 24 otázok, a to tak, aby sme odpoveď neprezradili ostatným skupinám. Úlohy sa týkali rôznych historických budov v meste, úradných hodín inštitúcií, ponuky rôznych reštaurácií a iných vecí, na ktoré narazí návštevník mesta. Väčšina skupín – vlastne skoro všetky – zvládli úlohy na jedničku. Neodradilo nás ani trochu nevľúdne počasie.

            Počas celého dňa sme sa snažili byť k sebe viac ohľaduplní a pomáhať si a takto si spraviť krajším tento špeciálny deň.

             

            Klik ku foto

        • Triedny aktív
          • Triedny aktív

          • Milí rodičia,

            pozývame Vás na triedne aktívy,

            ktoré sa uskutočnia

            v pondelok 12.septembra 2022

            1.stupeň od 16:30 h.

            2. stupeň od 17:00 h.

            Triedne aktívy sa budú konať 

            v kmeňových učebniach.

            Rodičia žiakov 6.A, 7.A a 9.A začnú o 17:00h. v podkroví školy (v budove gymnázia).

            Bude tu predstavený výchovný program pre starších žiakov.

             Tešíme sa na Vás!

             

        • List kardinála Jozefa Tomku štvrtákom z Uršule
          • List kardinála Jozefa Tomku štvrtákom z Uršule

          • Keď kardinál Jozef Tomko na jar tohto roku slávil svoje 98. narodeniny, žiaci 4. B (terajší piataci) Základnej školy sv. Uršule v Bratislave, ktorá je súčasťou Spojenej školy sv. Uršule, sa na vlastivede práve učili „slovenské naj“. Slovo dalo slovo a žiaci sa s pani učiteľkou Renátou Rydlovou rozhodli napísať do Ríma vinš k životnému jubileu „slovenskému naj“, kardinálovi Tomkovi.

            Napísali mu:

            Milý pán kardinál Jozef Tomko!

            Píšu Vám žiaci 4. B triedy Základnej školy sv. Uršule v Bratislave.

            Dnes sme mali vlastivedu a s pani učiteľkou Renátou Rydlovou sme sa učili o pamätihodnostiach Slovenska a o významných osobnostiach slovenského národa. Spomínali sme i na Vás, ktorý ste aj vo Vašom vysokom veku stále po boku Svätého Otca Františka. Sme hrdí na to, že vedľa pápeža je tiež Slovák! Modlíme sa za Vás, za Svätého Otca, za Slovensko, za náš slovenský národ a za pokoj vo svete.

            Nech Vás i nás Sedembolestná Panna Mária, Patrónka Slovenska, ochraňuje.

            Prosíme Vás o Vaše požehnanie pre našu triedu i našu katolícku školu.

            Žiaci 4. B triedy a triedna pani učiteľka

             

            List podpísali všetci štvrtáci. Pričinil sa každý z nich, kto písmom, kto kresbou. Do listu namaľovali aj veľké srdce a v ňom trilkujúceho slávika, na veľkú obálku nalepili krásne slovenské známky a list odišiel do Večného mesta…

            Obrovské bolo prekvapenie, keď na Nedbalovu 4 do Základnej školy sv. Uršule prišla z Ríma odpoveď od najstaršieho kardinála na svete.  

            Vždy keď sa končí školský rok, pani učiteľka Renáta Rydlová so svojimi žiakmi pripraví rozlúčkovú slávnosť, na ktorej sa vytvorí spoločenstvo žiakov s ich rodičmi. Robí tak nepretržite už 37 rokov. Aj na tohoročnej rozlúčkovej slávnosti chlapci a dievčatá hrali malé divadelné predstavenie s ekologickým podtextom, spievali a recitovali. Tentoraz však mamičky, otcov i štvrtákov čakalo mimoriadne prekvapenie: Každý žiak dostal od pani učiteľky s vysvedčením na pamiatku vzácny dar: farebnú kópiu listu, ktorý im napísal otec kardinál. „Boli sme udivení! Ako sa to len tej triednej pani učiteľke podarilo? Bolo to neuveriteľné. Taký vysokopostavený človek si nájde čas, aby napísal taký krásny list našim deťom,“ komentoval to jeden z rodičov.

            Vtedy veru nikto nevedel, že to bol posledný písomný dokument, ktorý vo svojom živote slovenský kardinál Jozef Tomko, napísal.

            Žiaci a celé spoločenstvo Základnej školy sv. Uršule majú pamiatku na celý život – budú spomínať na veľkého muža nášho slovenského národa v službách katolíckej cirkvi a na vynikajúcu triednu pani učiteľku.

             

        • Aktualizácia informácií o ŠJ
          • Aktualizácia informácií o ŠJ

          • Milí rodičia!

            Dnes boli aktualizované informácie o fungovaní školskej jedálne v tomto školskom roku 2022/23. Prosíme Vás, aby ste si ich prečítali a oboznámili sa s nimi.

            Je potrebné, aby bol prihlásený na obedy každý žiak, ktorý sa bude stravovať v školskej jedálni. Prihlásiť ho môže rodič cez Edupage (prostredníctvom menu komunikácia - prihlasovanie) alebo cez Zápisný lístok (v sekcii školská jedáleň). Prihlásenie je potrebné spraviť do 2.9.2022 - najneskôr.

        • Exkurzia v komunite Cenacolo
          • Exkurzia v komunite Cenacolo

          • V pondelok 27.6. si žiaci 6.A urobili výlet do Kráľovej pri Senci, kde navštívili komunitu Cenacolo. Po ceste vlakom a autobusom do Kráľovej pri Senci bolo treba prejsť asi 3 km do osady Včelárska Paseka, kde má táto komunita svoj dom. V dome si žiaci pozreli krátky dokument o tom, ako toto dielo vzniklo, potom nasledovali svedectvá dvoch mladých ľudí z tejto komunity a na záver návštevy si žiaci pozreli celé hospodárstvo komunity. Niektorí prišli do veľmi tesného kontaktu so zvieratkami, ktoré chlapci z Cenacola chovajú.

            Nasledovala krátka návšteva expozície histórie i súčasnosti včelárstva v neďalekom skanzene.

            Po úmornej ceste pešo cez pole a autobusom do Senca dobre padlo dvadsaťminútové ochladenie v Slnečnom jazere.

            FOTOGALÉRIA