• Naši na Festivale mladých v Salzburgu
          • Naši na Festivale mladých v Salzburgu

          • V rakúskom Salzburgu sa cez víkend 19.-21-5. konal 19. ročník „Fest der Jugend“ - Festivalu mladých. Ide o celonárodné stretnutie mládeže Rakúska, ktoré sa tradične koná počas turíčneho víkendu, vždy od piatku do pondelka večera. Na toto stretnutie prichádzajú nielen domáci, ale tiež mladí z Nemecka, Švajčiarska a Talianska. Vďaka spolupráci s médiami, bolo možné celý festival sledovať i naživo.

            Tento rok mali možnosť zažiť takéto medzinárodné spoločenstvo veriacej mládeže aj žiaci našej školy. Štyri dievčatá a jeden chlapec z 8.A a jeden chlapec z 9.A v sprievode pani učiteľky Hricovej a pani Hudáčovej tak ochutnala z duchovného koláča u našich susedov. Cesta vlakom, ubytovanie na školách, nocľah v spacákoch a spoločné obedy, večere s tisíckami chlapcov a dievčat, ktorí hovoria nemecky – aj to sme mohli zažiť. Samotní žiaci sa vyjadrili, že sa ich dotklo to, čo spolu zažili. A čo bolo pre nich nové? Zažiť v salzburskom dóme modlitby chvál. Boli plné emócií, prežívania, a my sme sa cítili dobre. Nikto sa tam nehanbil. Spievali sme pesničky nemecky aj anglicky.

            Tento rok to bola pre nás menšia duchovná ochutnávka. Zúčastnili sme sa na muzikáli, chválach, večere milosrdenstva a na záver pobytu v nedeľu na slávnostnej svätej omši. Okrem toho sme si pozreli i krásy samotného mesta, navštívili rodný dom Mozarta a zabavili sa v Hellbrune na vodných hrách. A domov sme si odniesli i túžbu prísť sem znova, byť na duchovnom programe viac zainteresovaní a prihlásiť sa na niektorý z workshopov v angličtine.
             

          • Pozdrav z Ukrajiny

          • Ešte pred Vianocami pripravili naši žiaci z  2. B triedy pekné kresby a pozdravy, aby potešili deti v núdzi. Aj takto sme sa zapojili do projektu Slovenskej katolíckej charity "Adopcia na diaľku".  Dnes už vieme, že pekné kresby urobili veľkú radosť chlapcom z detského domova v Bortnykoch na Ukrajine. Svedčia o tom fotografie, ktoré nám poslali.

            Živá perla je domovom rodinného typu (v štátnych domovoch je často 200 až 300 detí), preto si musia zháňať financie na chod svojho domova sami. Prístup k deťom je individuálny, nakoľko každý je z iného prostredia. Niektorí chlapci do domova  prichádzajú s poruchami reči, správania, či s veľkými medzerami v učive, keďže nemali predtým zabezpečené primerané životné podmienky. Ako rastú, prijímajú postupne väčšiu zodpovednosť a učia sa zapájať do každodenného života.Vďaka finančnej podpore v rámci projektu "adopcia na ďiaľku" môžu chlapci zažívať rodinnú atmosféru, aby boli pripravení v budúcnosti viesť samostatný, plnohodnotný život. Riaditeľom detského domova je pán Ruslan Markiv, ktorý tu pôsobí 11 rokov.

             

        • Akcia Tehlička
          • Akcia Tehlička

          • Naša škola sa aj tento rok zapojila do dobročinnej akcie Tehlička. Tento rok sme podporili deti a mladých v Korr v Keni.

            V rámci predaja „tehličiek“ a akcie „veľkonočný koláčik“ sme zozbierali 1078,62 €. Tieto peniaze  budú použité na zlepšenie prístupu k pitnej vode a energiám, na rozšírenie neformálneho a formálneho vzdelávania detí a mládeže, ako aj na realizáciu vzdelávacích seminárov pre ženy v Korr. Vďaka všetkým, ktorí sa zapojili.

            Miestna saleziánska komunita je zárukou, že sa finančné prostriedky nestratia a budú použité na uvedený účel.

            Poďakovanie za pomoc nám zaslal aj predseda občianskeho združenia SAVIO, o. Štefan Kormančík, SDB.

        • Ekotopfilm 2018
          • Ekotopfilm 2018

          • Vo štvrtok 3.5. sa žiaci prvého stupňa zúčastnili festivalu Ekotopfilm.

            Z filmu Život na vlásku sme sa dozvedeli, že len jedna z 1000 malých korytnačiek sa dožije dospelosti. Ich najväčším nepriateľom je človek a jeho „aktivity“ – ropné škvrny, plastový odpad či zaberanie životného priestoru.

            Vo filme Chcem byť pri tom sme sa pozreli na zmeny vo svete očami jedného stromu, ktorý prežil rôzne mizérie a snaží sa prispôsobiť novému prostrediu.

            Film Vždyzelený les nám porozprával o sklerofilných rastlinách.

            Film Madrid Zero je príbehom Anny, Patrície, Fernanda a Ángela –  Madridčanov, ktorí hľadajú spôsob ako žiť život s menšou odpadovou a ekologickou stopou.  Priemerná osoba v Madride vyprodukuje 325 kg odpadu.

            Po pásme filmov nasledovala aktivita, ktorá nám priblížila spôsoby, ako konkrétne  môžeme znížiť záťaž životného prostredia odpadmi.

             

        • Slávik Slovenska - školské kolo
          • Slávik Slovenska - školské kolo

          • V stredu, 25.apríla 2018, sa uskutočnilo školské kolo speváckej súťaže Slávik. O skvelú interpretáciu slovenských ľudových piesní a vynikajúci umelecký zážitok sa postarali žiaci 1.-8. ročníka, ktorí boli rozdelení do troch kategórií.

            Porota v zložení Mgr. Evy Berkyovej, PaedDr. Melánie Šulákovej, Mgr. Renáty Rydlovej a Mgr. Zdenky Huťovej, rozhodla nasledovne:

             

            I.kategória (1. – 3.ročník):

            1.miesto: Katarína Dyttertová (3.A)

            2.miesto: Zuzana Vlasáková (3.B), Michal Šikula (1.A)

            3.miesto: Nela Jakubíková (3.A)

             

            II. kategória (4. – 6.ročník):

            1.miesto: Oliver Verkin (6.A)

            2.miesto: Veronika Thüringerová (6.A)

            3.miesto: Lucia Repková (5.A), Jakub Gajdoš (4.A)

             

            III. kategória (7. – 9.ročník):

            2.miesto: Frederik Hudáč (8.A)

             

            Srdečne blahoželáme a víťazom prajeme veľa šťastia pri reprezentovaní školy v okresnom kole. Vidíme sa o rok!

        • Netradičná hodina náboženstva
          • Netradičná hodina náboženstva

          • Vo štvrtok, 19.apríla 2018, k nám do školy zavítala sr. Mária Irena zo Slovinska, aby sa zoznámila nielen so sestrami uršulínkami, učiteľmi a zamestnancami našej školy, ale najmä so žiakmi.

            Ako v každej dobrej škole, tak aj v našej, sa jej prítomnosti najviac potešili prváčikovia. Otázok mali neúrekom, ale aby toto stretnutie nebolo len hovorové, sr. Mária Irena našich prváčikov naučila slovinský ľudový tanec priateľstva. 

            Deti sa hneď chytili melódie a rytmu a za krátky čas tancovali ako rodení slovinčania:-).

            Fotografie vám viac "povedia" o atmosfére na hodine.