• Súťaž Pikopretek
          • Súťaž Pikopretek

          • Dňa 11.5.2017 sme sa so štyrmi štvorčlennými družstvami vybrali na Železnú studničku, aby sme si vyskúšali svoje vedomosti z matematiky a popritom zabehli niekoľko kilometrový úsek s viacerými stanoviskami. Dalo nám to celkom zabrať a to nielen na nohy, ale aj na ruky, keďže sme na jednom stanovisku prenášali vybraného člena z každého družstva. Vyskúšali sme si aj našu orientáciu podľa mapy, ale aj skupinové riešenie problémových úloh. Síce sme sa tento rok neumiestnili, ale radi to skúsime aj o rok.

        • CLIL na našich hodinách
          • CLIL na našich hodinách

          • V priebehu tohto školského roku realizujeme náš projekt ErasmusPlus KA1  „Učme zaujímavejšie, vyskúšajme nové metódy a spolupracujme s priateľmi v Európe!“ (koordinátor M. Čambalová), na ktorý naša škola získala grant.

            Súčasťou projektu sú vyučovacie hodiny s využitím metódy CLIL (Content and Language Integrated Learning, vyučovanie odborných predmetov s využívaním cudzieho jazyka). V druhom polroku sme CLIL uplatnili na druhom stupni pri opakovaní a preberaní týchto tém: Laboratórne pomôcky, Bezpečnosť práce v laboratóriu, Kryštalizácia, Horenie, Fyzikálne a chemické zmeny, Voda a jej skupenstvá, Kolobeh vody v prírode (p. učiteľka Čambalová, predmet Chémia), Prírodné ekosystémy (p. učiteľka M. Brejčáková, predmet Biológia) a na prvom stupni Geometrické tvary, Sčítanie a odčítanie čísel do 20, Jedlo, Ovocie, Rastlina a jej časti a Zvieratká na farme (p. učiteľka J. Magulová, Matematika, Prvouka).

        • Projekt ErasmusPlus - súťaž s rovesníkmi z nášho gymnázia
          • Projekt ErasmusPlus - súťaž s rovesníkmi z nášho gymnázia

          • V rámci projektu Erasmusplus KA1 „Učme zaujímavejšie, vyskúšajme nové metódy a spolupracujme s priateľmi v Európe!“ (autor a koordinátor Ing. M. Čambalová) ktorý prebiehal počas celého školského roku sme v jeho závere naplánovali súťaž. Týkala sa všeobecných prírodovedných znalostí v rozsahu učiva 8. ročníka základných škôl a 3. ročníka gymnázií s osemročným štúdiom a bezpečnosti práce v laboratóriu. V spolupráci s p. Ing. Martou Poliakovou sme zostavili sériu 19 otázok v angličtine a naši žiaci a študenti mali možnosť vyskúšať svoje vedomosti z chémie, z anglického jazyka a čítanie s porozumením.

            Ako súťaž dopadla? Všetky otázky správne zodpovedal študent Tercie A GSU Samuel Vakrčka, iba jeden bod stratila jeho spolužiačka Viki Kudlejová. Najlepší v 8.A ZŠ s MŠ sv. Uršule boli Marek Zužo a Ondrej Krippel, ktorí získali zhodne po 16 bodov. Celková úspešnosť našich rovesníkov na gymnáziu bola 73,44%, naši ôsmaci dosiahli 65,41%.

            Všetci štyria žiaci budú odmenení hodnotnými knižnými publikáciami.

             

            Víťazom blahoželáme!

        • Naše projekty eTwinning
          • Naše projekty eTwinning

          • V priebehu tohto školského roku realizujeme náš projekt „Učme zaujímavejšie, vyskúšajme nové metódy a spolupracujme s priateľmi v Európe!“, na ktorý naša škola získala grant. V rámci projektu rozvíjame partnerstvo s európskymi školami prostredníctvom platformy eTwinning. eTwinning je neodmysliteľnou súčasťou každej modernej školy, ktorá chce svojim žiakom ponúknuť viac a podporiť spoluprácu učiteľov a žiakov z celej Európy. Naši žiaci komunikujú so svojimi rovesníkmi z európskych krajín v týchto projektoch:  

            Najúspešnejším projektom našej školy je Ecosystems near our schools
            https://live.etwinning.net/projects/project/129283 - prírodovedný projekt, ktorý mapuje faunu a flóru v okolí partnerských škôl. Do projektu je zapojených veľa európskych škôl. Pod vedením p. učiteľky M. Brejčákovej na tomto projekte veľmi zanietene pracovali naši piataci. Zúčastnili sa „Expedície Sandberg“, zhrnuli svoje pozorovania, oboznámili s nimi svojich rovesníkov z partnerských škôl, vyskúšali si chat v anglickom jazyku so žiakmi z poľskej školy a s výsledkami svojej práce oboznámili svojich starších spolužiakov. Tento projekt získal Európsky Certifikát kvality! Blahoželáme!

            Saint Angela is around us in Europe!  V tomto projekte sme zakladajúcou školou, našou spoluzakladajúcou školou je Ursuline World School v Paríži a ZŠ s MŠ sv. Angely Merici v Trnave. Naši žiaci sa naučili prezentovať svoje vedomosti o sv. Angele, predstaviť svoju školu a spôsob života v našej krajine. Pod vedením sestry Lucie si vyskúšali rôzne internetové aplikácie a nástroje eTwinningu.

            Ďalší projekt Enjoy the Chemistry! je laboratórny projekt pre chemické pokusy, zdieľanie žiakov a metodickú spoluprácu učiteľov, spolupracujúce školy sú z Poľska, Maďarska a Španielska. Žiaci pracujú pod vedením p. učiteľky M. Čambalovej.

            Pracovným jazykom všetkých projektov je anglický jazyk.

            Všetkým zúčastneným žiakom aj učiteľom ďakujeme!

             

             


             

        • Krúžok biologickej olympiády
          • Krúžok biologickej olympiády

          • A je to tu! Naša celoročná práca na krúžku biologickej olympiády bola 25.5.2017 ukončená obvodným kolom v CVČ na Štefánikovej ulici. Piati žiaci zo 4. ročníka z družstva Delfínov  sa umiestnili na krásnom 1. mieste a piati žiaci 5. ročníka z družstva Divokí kratové si vybojovali 2. miesto. Vyplatilo sa. J

            Okrem našich týždenných stretnutí sme sa tiež vybrali 6.5.2017 spoznávať krásy prírody priamo v Malých Karpatoch. Trasa cez Kolibu na Železnú studienku nám síce dala zabrať, ale nezabudnuteľná bude pre nás všetkých tým, čo sme cestou videli, počuli a naučili sa. Dovidenia opäť v prírode.

        • Netradičná hodina SEE v 7.A 16.5.2017
          • Netradičná hodina SEE v 7.A 16.5.2017

          • Dňa 16.mája 2017 sa žiaci 7.A spolu s pani učiteľkou Tinákovou absolvovali hodinu Svet práce v kvetinárstve Orchidea. V ňom pracuje mama jednej žiačky, ktorá si pre žiakov pripravila aranžovanie kvetov do ikebany a na čelenku.

            Dievčatá mali za úlohu si vyrobiť čelenky z kvetov. Ich výrobou ich usmerňovala a inštruovala Simonka. Vysvetlila im postup práce a potom im pomáhala s upevňovaním kvetov na čelenku.

            Chlapcom sa venovala p. Stahlová, ktorá im vysvetlila postup a po celý čas aranžovania ich usmerňovala nielen svojimi radami, ale aj praktickými ukážkami a svojou pomocou.

            Chlapcom aj dievčatám sa podarilo vytvoriť veľmi pekné diela. Dievčatá sa v nich predviedli hneď v nasledujúci deň v škole. Chlapci vytvorili kvetinové ikebany, ktoré po škole odovzdali svojim mamám.

            Žiaci sa naozaj snažili. Výsledky ich práce si môžete pozrieť vo fotogalérii.

        • Slávik Slovenska okresné kolo 12.5.2017
          • Slávik Slovenska okresné kolo 12.5.2017

          • Dňa 12.mája 2017 sa uskutočnilo okresné kolo speváckej súťaže Slávik Slovenska 2017. Súťaže sa zúčastnili víťazi školského kola Filip Paučo (3.B) a Ondrej Dyttert (5.A).

            Obaja chlapci vyhrali 1.miesto vo svojej súťažnej kategórii a postupujú do krajského kola, ktoré sa uskutoční 7.júna 2017.

            Obom chlapcom držíme palce, aby sa im darilo aj naďalej. Veľká vďaka patrí aj pani učiteľke Huťovej, ktorá ich na okresné kolo pripravovala a sprevádzala hrou na klavír.

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • Dňa 12.mája 2017 sa bude konať

            metodický deň učiteľov uršulínskych škôl.

            Z tohto dôvodu udeľuje riaditeľka školy

            riaditeľské voľno pre žiakov ZŠ s MŠ sv. Uršule.

            Žiaci sú v tento deň odhlásení z obedu.

        • Školské kolo v Baltíkovi
          • Školské kolo v Baltíkovi

          • Dňa 5.mája 2017 sa uskutočnilo školské kolo v programovaní v detskom programovacom jazyku Baltík. Zúčastnili sa ho vybraní žiaci 4., 5. a 6. ročníka. Svoje zručnosti si preverili v 6 úlohách.

            Všetci sú úspešnými riešiteľmi, ale do okresného kola postupujú len niektorí. Držíme im palce, aby úspešne zvládli aj ďalšie kolá súťaže.

            FOTOALBUM